Na ile wystarcza kartusz gazowy- jak zmierzyć?

Na ile wystarcza kartusz gazowy- jak zmierzyć?

Na ile wystarcza kartusz gazowy w kuchence turystycznej? To pytanie pojawiało się w mojej głowie wiele razy, zanim wyruszyłem na wyprawę. Własny palnik to całkowita wolność w czasie wielodniowych trekkingów górskich, czy sakwiarskich wypraw rowerowych – dzięki niej mam pełną niezależność w gotowaniu. Mogę zatrzymać się kiedy chcę i gdzie chcę i sam przygotować swój posiłek. Często jednak zastanawiało mnie – na jak długo wystarczy mi jeden kartusz? I… niepotrzebnie niosłem duży kartusz, gdy mogłem spokojnie kupić mały!

Jest kilka zmiennych, które należy wziąć pod uwagę podczas tego pomiaru. Na dużych wysokościach potrzeba o wiele więcej gazu, by zagotować wodę, tak samo w zimie czy podczas wietrznej pogody. Musisz wziąć pod uwagę, że warunki w których będziesz przebywał, mają znaczny wpływ na wydajność kuchenki gazowej. Duże wysokości nie występują w Polsce, o tym punkcie możesz więc zapomnieć, ale zima czy wiatr – jak najbardziej.

Kolejna ważna sprawa to – twoja kuchenka. Każda ma inne zużycie gazu i moc, pomiaru musisz dokonać na tej kuchence, którą zamierzasz ze sobą zabrać. Sama szerokość palnika może powodować rozbieżność nawet 300% pomiędzy zużyciem gazu w różnych kuchenkach.

Osobiście używam GO SYSTEM RAPID STOVE GS 2013 <– (sprawdź). Służy mi już 5 lat, jest ultralekka, mała, tania i posiada bardzo dobrą regulację siły płomienia.

porzadny posilek w terenie makaron z tunczykiem
Czasami trzeba gotować bez pokrywki (u mnie pokrywką jest talerz, który był już zajęty) spowoduje to większe zużycie gazu

Czego potrzebujemy by zmierzyć na ile wystarcza kartusz gazowy:

  • Kartusza gazowego, którego będziemy używać. Osobiście używam kartuszy Coleman, mam wrażenie, że stosunek jakość/cena jest najlepsza. ///Tutaj możesz sprawdzić –> Kartusz Coleman 240g i kartusz Coleman 440g\\\
  • Kuchenki turystycznej
  • Wagi kuchennej precyzyjnej (takiej, w której odmierza się mąkę, ryż itd.)
  • Naszego garnka/menażki/kubka w którym gotujemy w podróży (dobrze użyć podróżnego, nie domowego, często podróżne naczynia są zbudowane z ultralekkich materiałów, a czas gotowania w nich jest inny niż w garnkach tzw. “domowych”). Ja używam od wielu lat tego garnka – lekki, wytrzymały, da się z nim nawet smażyć –> Primus Alutech

Oraz wiedzieć – jak często gotujesz, np. wodę. W moim przypadku są to dwa litry dziennie – litr rano na kawę i np. owsiankę z orzechami, litr wieczorem na liofilizat i herbatę. Więc zakładając, że ruszam na siedem dni, jest to łącznie około 14 litrów wody do zagotowania.

gotowanie w terenie silvia
Szefowa kończy przygotowywać obiad. Ekwador, okolice Fuya Fuya, niedaleko Otavalo

Pomiar

  • Kładziemy kartusz na wagę i sprawdzamy odczyt. U mnie kartusz Coleman 240g waży 363g.
  • Nakręcamy kuchenkę i gotujemy litr wody (jeśli robisz to w domu, to pamiętaj o wentylacji pomieszczenia; ważne też, by zawsze gotować wodę pod przykrywką, pozwala to zaoszczędzić mnóstwo energii, czyli gazu)
  • Po zagotowaniu ściągamy naczynie z wodą i czekamy aż kuchenka wystygnie
  • Odkręcamy kuchenkę i kładziemy kartusz ponownie na wagę
  • Sprawdzamy odczyt

W moim przypadku odczyt wyniósł 342g, czyli ubyło 21g na zagotowanie litra wody. Jak łatwo policzyć – mój kartusz ma 240g gazu, więc wystarczy na zagotowanie 11 litrów wody, czyli jest to niewystarczająca ilość na mój tygodniowy pobyt pod namiotem. Muszę kupić większy lub dodatkowy mniejszy kartusz.

podgrzewanie jedzenia w terenie
Czasami zużywa się mniej gazu, po prostu odgrzewając coś gotowego. Tutaj podgrzewałem fasolkę ze słoika, a na noszenie słoika pozwolić sobie mogłem, bo była to tylko dwudniowa wyprawa

Nie zapomnij! :

  • Pomiar wykonaliśmy w warunkach idealnych, takie w naturze praktycznie nie występują, musisz więc zakładać, że zużycie gazu będzie odrobinę większe
  • Podczas pobytu na dużych wysokościach, w zimie lub w czasie wietrznej pogody zużycie gazu ZAWSZE znacznie wzrasta
  • Zużycie gazu zależy od twojej kuchenki – różnią się one dyszami, mocą i wielkością palników
  • Zawsze osłaniaj kuchenkę przed wiatrem – w przeciwnym wypadku gotowanie może trwać w nieskończoność
  • Zawsze gotują wodę w naczyniu z przykrywką – pozwala to zaoszczędzić ogromną ilość energii
  • Jeśli gotujesz coś więcej niż wodę, np. kaszę lub ryż, albo smażysz potrawy, to przeprowadź eksperyment dokładnie w taki sam sposób, ale gotując twoje potrawy

Oszacowanie ma charakter orientacyjny. Z czasem nauczysz się to robić “na czuja” ale podczas pierwszych wypadów z kuchenką gazową takie obliczenie pomoże ci przynajmniej mniej więcej określić jak dużo gazu ci trzeba.

A jeśli już wiesz, na ile wystarcza twój kartusz gazowy, to zapraszam do “Poradnika bezpiecznego biwakowania“.

5 2 głosy
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze